Setsubun Day...
今日は節分でした。節分はザクっと季節の変わり目です。2月3日、もしくは4日に祝うもので春の到来を知らせるものとも言えます。
この季節的なの慣習は関西地方では人気で、恵方巻を食べます。恵方巻は巻き寿司できゅうりや、シイタケ、ウナギなどが入っています。その年の恵方(吉方位)に向かい、静かに願いを込めて食べると幸運が訪れるといわれています。
自分の家族も毎年この日を祝います。父が寿司職人であったこともあります。自分は特に願掛けをすることもなく食べましたが、例えばパートナーとの生活なんて願掛けでもすべきだったかもしれません。でも、みんなが幸せそうで、特に家族がそうであれば十分です。
It was "Setsubun" Day today. "Setsubun" literally means "the day between two seasons. People celebrate "Setsubun" on either the 3rd or 4th of February, the day before the first spring day on the present calendar.
This seasonal custom is getting popular among us, especially in Kansai region eating "Ehou-maki" which is a sushi roll made from rice, cucumber, shiitake mushroom, eel and so on. It is said that you may get a happy fortune if you eat it all in silence facing toward a fortunate direction of the year.
My family usually celebrates the day and we eat "Ehou-maki" every year because my father used to be a sushi chef. I didn't make any special wish facing the good-luck direction. Maybe I should've personally wished a life or a love with a partner..., but it is always enough for me to see everyone look happy, especially my family...
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